Projecte SORGOFAR: Alternatives al blat de moro més resistents a la sequera per alimentar el bestiar lleter

Inici del projecte: 1 de febrer de 2024
Finalització prevista: 5 de maig de 2026
Acrònim: GO SORGOFAR
Davant els reptes creixents del canvi climàtic —amb menys precipitacions, menys aigua disponible per al reg i temperatures a l’alça— moltes granges lleteres es troben amb la necessitat urgent de buscar alternatives al cultiu tradicional de blat de moro. En aquest context, el sorgo farratger es presenta com una opció prometedora gràcies a la seva major tolerància a l’estrès hídric.
Amb aquest escenari de fons, neix SORGOFAR, un projecte col·laboratiu liderat per l’Associació Frisona de Girona (AFRIGI). Hi participen com a membres beneficiaris Agripurza SL, Grans de Lluçanès SL, Lletera de Campllong SCCL i Pirenaica SCCL, i com a membres no beneficiaris, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), SEMEGA, Lletera de l’Empordà SCCL i Agrària Plana de Vic i Secció de Crèdit. A més, el projecte compta amb el suport tècnic i científic de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries).
Objectiu del projecte
L’objectiu central de SORGOFAR és avaluar el potencial del sorgo farratger i altres farratges d’estiu anuals com a alternativa viable al blat de moro per a l’alimentació de vaques de llet. Es tracta d’identificar cultius que mantinguin una producció i qualitat nutritiva comparables, però amb una millor adaptació a condicions de sequera i escassetat d’aigua.
Amb els resultats d’aquest projecte, es vol oferir a les explotacions lleteres noves eines i recomanacions per adaptar-se a un context climàtic cada cop més exigent, apostant per una producció més sostenible i resilient.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: